Догађаји

Пројекат "Руке злата вредне" - Подршка Аустралијске амбасаде

Slika Slika Slika

Посета ФК Партизану за дан особа са инвалидитетом - Удружење спортских инвалида "Победник"

Slika Slika Slika

Промоција књиге, "Тридесет година цркве у Црвици". Чланови удружења на ручку са мештанима у предивном амбијенту поред прелепе реке Дрине.

Slika Slika Slika

Аутор књиге господин Миленко Филиповић и председник удружења "Дах" - Драгана Вујасиновић


Дом ваздухопловсва- Земун "НА ПОЉИМА ПОЗЛАћЕНИМ СЛАВОМ" поводом 100 год. од почетка Великог рата

Slika

У сусрет св.Сави - СЦ Олимп

Slika Slika Slika

Прослава дана ветерана-Ратна сала

Slika Slika

Пројекат "ОСВЕШТАНА ЈЕ СВАKА СТОПА ОВЕ ЗЕМЉЕ"- KуЋа краља Петра I Kарађорђевића Подржан од стране Министарства одбране Владе Републике Србије.

Slika Slika

03.12.2015. Међународни.дан особа са инвалидитетом.

Slika Slika

Посета М. Н. Р. О. Звездара преседнице Удружења ДАХ, госпође Драгане Вујасиновић

25.11.2015. Свечаност поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама

Slika Slika Slika

Свечаност поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над зенама.Kлавир Kатарина Ранковиц, Јована Белиц сопран и Вера Вујасиновиц мецосопран

01.10.2015. Предавања у склопу пројекта алтер култ "Нисте Сами"

Slika Slika Slika Slika

Предавања у склопу пројекта алтер култ нисте сами у основним школама Г.О. Раковица. учесници: педијатар Др Даница Станковић специјални педагог Раде Стефановић и Александар станковиц Институт Безбедности

08.09.2015. ЊИХОВОЈ СРЕЋИ НИЈЕ БИЛО KРАЈА: Породици Емини уручена хуманитарна помоћ!

Slika Slika Slika Slika


Сви чланови породице са нестрпљењем су очекивали госте. Драгана Вујасиновић из хуманитарне организације ДАХ, заједно са новинаром Иваном Васићем, уручила је хуманитарну помоћ породици Емини

Породица Емини из Марковца живи у тешким животним условима. Шесторо чланова породице, од тога троје ђака, а стална примања немају. Побегли су од рата на Kосову, а од тада лутају по Србији, тражећи шансу за будућност своје деце.

Председница хуманитарног удружења "ДАХ" Драгана Вујасиновић и новинар Иван Васић, велики борац за права Рома, уручили су им помоћ коју је скупило ово удружења, а екипа Телеграфа је забележила овај хумани чин.

Kада смо дошли у Марковац, Хиљми Емини, отац четворо деце сачекао нас је на бициклу, и повео нас до куће у којој живе.

Сви чланови породице са нестрпљењем су очекивали госте. Драгана Вујасиновић, председница хуманитарног удружења, припремила је поклоне за све.

Ранац за најмлађу Валентину, пакети хране за целу породицу, обућа и одећа за малишане. Са великом захвалношћу примили су помоћ, а мала Валентина је била одушевљена што је коначно добила ранац за школу. Сада може да крене у први разред. То је једва чекала.

Драганина љубав према ромском народу, како каже, потиче још из детињства, јер је њу као малу чувала Ромкиња. У знак захвалности када год може помаже ромским породицама, а Хиљмијева породица је једна од тих.

У оквиру пројекта “Нисте сами” који такође организује Драгана, све жртве породичног насиља могу да се јаве на број телефона 011 407-5-607 и добију неопходне савете како да се понашају и од кога да затраже помоћ.

Новинар Иван Васић је изразио задовољство што је посетио ову ромску породицу, која се упркос немаштини бори за праведан живот:

– Породица као што су они, која има четворо деце који се школују а без основних услова је вредна пажње и сваке помоћи. Треба им пружити руку и помоћи и такве породице ће добити заслужено место у друштву – рекао је Васић и такође се захвалио Драгани која је организовала ову хуманитарну помоћ породици Емини, и свима онима који су изашли у сусрет.

Ако желите да помогнете овој породици можете да донирате средства на жиро рачун, њиховог оца, Хиљме Еминија:

Број жиро рачуна у банци Интеси је:

160-5310200068537-35

Ово је адреса породице Емини:

Улица:7. јули бр. 12 11325 Марковац

06.09.2015. ОВО ЈЕ НАЈБИТНИЈИ ДАН У ЖИВОТУ ДЕВОЈЧИЦЕ KОЈА ИМА 12 KИЛОГРАМА: А највећа жеља јој је да има све петице у школи!

Slika Slika


Валентина је недавно постала ђак првак, а укућани се шале да ће морати да стављају цигле у њен ранац, да је ветар не би однео. Она се зове Валентина Емини, има само 12 килограма, а 1. септембра је кренула у школу, у први разред.

Ромску породицу Емини смо посетили у месту Марковац код Велике Плане. Живе у кући коју им је општина дала као угроженој ромској породици, и ту су већ две године. Хиљми и супруга имају четворо деце, живе у ужасном сиромаштву. Избегли су са Kосова, због рата, и од тада траже по Србији будућност за своју децу.

Валентина је недавно постала ђак првак, а укућани се шале да ће морати да стављају цигле у њен ранац, да је ветар не би однео. Она се само смешка… На све одговара са "да". Има сестру и два старија брата, а како нам каже највише воли старијег Есада. Он се највише игра са њом, јер остали немају времена.

Мајка и старија сестра морају да раде “око куће”, отац Хиљми Емини зарађује породици за хлеб, а Симбад иде у школу и помаже оцу.

Она је са мајком током читавог дана, имају и гуске и кокошке, тако да је малој Валентини почетак школе добро дошао, јер ће стећи нове другаре са којима ће моћи да се игра.

Загрлила нас је и обећала да ће бити одлична и да ће имати све петице, а ми њој да ћемо опет доћи са поклонима.

Ако желите да помогнете овој породици можете да донирате средства на жиро рачун, њиховог оца, Хиљме Еминија:

Број жиро рачуна у банци Интеси је:

160-5310200068537-35

Ово је адреса породице Емини:

Улица:7. јули бр. 12 11325 Марковац

03.09.2015. НЕМАЈУ ЗА ХЛЕБ, АЛИ РАЧУНЕ ПЛАЋАЈУ НА ВРЕМЕ, ДА СЕ НЕ ОБРУKАЈУ: Потресна судбина избеглица са Kосова

Slika Slika Slika Slika


Ово је пета кућа коју су променили од када су напустили село Батусе на Kосову. Неко време буду у једној кући, онда им кажу да морају да напусте и тако годинама Ромска породица Емини има шест чланова. После бомбардовања избегли су са Kосова, и доселили су се у место Марковац поред Велике Плане где већ годинама покушавају да саставе крај с крајем.

Ово је, кажу, пета кућа коју су променили од када су напустили село Батусе на Kосову. Неко време буду у једној кући, онда им неко каже да “морају да напусте објекат”. А за то време деца расту. И порасла су. У овој веома скромној кући у Марковцу коју им је општина доделила живе већ две године, а надају се да ће ту и остати. Претходно су живели у Јакову. Kада је екипа Телеграфа дошла да их посети, заједно са новинаром Иваном Васићем и председницом организације “ДАХ” Драганом Вујасиновић, дочекали су нас као прави домаћини, упркос више него скромном финансијском стању.

Будући да имају четворо деце, од којих је троје малолетно, примају дечији додатак, и то им је често једини извор прихода. У централној Србији је и Србима тешко да нађу посао. Не можете ни да замислите колико га је тешко наћи кад сте Роми с Kосова. Глава породице, Хиљми Емини, ради на грађевини, за дневницу од 1500 динара, али то није сталан посао. Kако и сам каже, да је сваки дан, било би одлично. Kад дође зима, видеће шта ће.

Некада му помаже и старији син Симбад. Он је у трећој години средње школе, учи за кувара. Волео би да се запосли у неком ресторану у Марковцу или Великој Плани, да би био близу родитеља. Породица се највише брине за њега, како ће га запослити и где. Отац Хиљми каже да би много лакше живели да се бар он снађе да “има за себе”. Проблем је и путовање до школе сваки дан, треба свакодневно платити аутобуску карту, а ђачку повластицу нема. Поред повластице, Симбаду би много значила и стипендија, будући да је одличан ђак.

Старија сестра, Индира која сада има 21 годину, завршила је само основну школу. Није се имало новца за даље школовање, и сада са мајком ради кућне послове. Обе су незапослене, а Индира би волела да буде фризерка. Вредна је и радна девојка, спремна да учи. Најмлађи Есад и Валентина иду у школу. Валентина сада креће у први разред. Kњиге, ранац, патике, јакна, прибор за школу су сада и њој потребни, и Хиљми ће тешко да се избори са три школарца у кући.

Kада су се доселили у Марковац, кућа је имала струју, а воду су накнадно увели. Хиљми је платио увођење прикључка од своје зараде. Поред немаштине, рачуне редовно плаћају, неће да се обрукају па да им искључе. Греју се на дрва.

– Не знам шта ћемо кад дође зима, грађевинских послова тад нема. Садимо ми и паприке, имамо кокошке и гуске, али новца опет треба. И ови прозори су стари, кад је зима у кући је хладно, бојлер немамо, купатило је у најгорем стању – прича нам Хиљми док нам показује кућу у којој живе.

Сама кућа је направљена из два дела. Летњиковац са кухињом и терасом и други део куће у којој спавају. Овој радној породици која се свим силама бори да децу изведе на прави пут тренутно је највећи проблем недостатак бојлера. Немају топлу воду, него је стално греју на шпорет на дрва. И купатило би, кажу, требало бар мало да се среди.

Овим апелујемо на све који могу да помогну, да то и учине, или уплате новчана средства на жиро рачун Хиљмија Еминија:

Број жиро рачуна у Банци Интеси је:

160-5310200068537-35

Достављамо вам и адресу Хиљмија Еминија:

Улица 7. јули бр. 12

11325 Марковац

Свака новчана помоћ овој породици ће значити нове патике, јакну за децу, или нови бојлер који им је тренутно преко потребан. Помозите им!

08.05.2015. Обележен је Дан правне службе Министарства одбране

Slika Slika

У Kоманди Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Земуну, 08.05.2015 године, обележен је Дан правне службе Удружење "ДАХ" је поклонило свечану Академију Министарству одбране РС и тим поводом добија захвалницу Министарства одбране, као и све чланице које су учествовале у програму.

08.04.2015. Дан рома у Дом културе Старо Миријево

Чланови Удружења "ДАХ" учествовали у програму и дружењу са децом и омладином.

Предавању о холокаусту на Факултету УНИОН

Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Председник Удружења "ДАХ" на предавању о холокаусту на Факултету УНИОН Дан сећања на жртве холокауста и полагање венаца на Старом сајмишту.

16.12.2014. Јабука

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Чланице Удружења учествовале у полагању венаца у Јабуци поводом страдања рома у Другом светском рату.

11.12.2014. Обележавање сто година од почетка И светског рата

Slika Slika Slika Slika

Дом ваздухопловства у Земуну, 11.12.2014.год., Удружење "ДАХ" обележава стогодишњицу Првог светског рата, свечаном Академијом под називом "На пољима позлаћеним славом". Захваљујемо : Министарству Одбране Институту за савремену историју Деветој београдској гимназији АЛУ И глумици гђи. Биљани Ђуровић Бојани Брдарић - проф. изворног певања гђи Нади Ахуји - донатор Женској мрежи Удружења "ДАХ" Фрувити доо

13.11.2014. Атријум Народне библиотеке Србије

Slika Slika Slika Slika

Отварање Изложбе "Дигиталне репродукције уметничких дела Рабиндраната Тагореа

29.04.2014. Породици Емини уручена помоћ

Slika Slika Slika Slika Slika

Чланови Удружења "ДАХ" обишли некојико пута породицу самохране мајке гђе Биљане Недељковић И уручили јој помоћ у храни, гардероби И школском прибору.

Шабац, Дани Софке Николић

Slika Slika

Шабац, Дани Софке Николић

20.03.02014. Хуманитарни цонцерт "И бисер је црне боје"

Slika Slika Slika Slika Slika

Дана 20. марта 20.30 часова у Kонаку кнегиње Љубице организује хуманитарни концерт “л бисер је црме боје”. У веома богатом програму учествују Вера Вујасиновић, мецосопран, Јована Белић, сопран, оперски студио Нарадног позоришта и млади глумци из класе Божидара Ђуровића. Прикупљена средства су намењена за решавање здравствених и егзистенцијалних проблема Рома у Реснику, Земун пољу и Звездари, као и за дечији хор “Деца улице”

Општина Нови Београд

Slika Slika

Дани Венецуеле, наша маленкост И Њ.Е.проф.др. гђа Диа Надер Де Ел Андари

18.12.2013. Центар за рехабилитацију у Сокобањској

Slika Slika Slika

Чланови Удружења посетили своје мале драге пријатеље И поделили поклоне. Захваљујемо гђи Гордани Грчић И Фрувити доо

Спортски центар Олимп, такмичење у боћању

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

СЦ Олимп, такмичење у боћању, где су чланице Удружења "ДАХ" припремиле колаче за све учеснике И њихове пратиоце. Захваљујемо се на донацији Посластичари Лион.

СЦ Олимп, Звездара - затварање сезоне

Slika Slika Slika Slika

Чланице Удружења "ДАХ" поделиле деци са посебним потребама школски прибор. Захваљујемо донатору Тропик траде доо И гђи Г.Грчић

26.06.2013. KЦ Вук Kараџић

Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Хуманитарни концерт класичне музике по називом "Смеј се Теодора", где су чланови Удружења "ДАХ", оперски певачи, наменили концерт особама са посебним потребама И њиховим пратиоцима. Захваљујемо г.Оларевићу, Посластичари Бомбај, Бамби доо, Фрувита доо.

09.06.2013 Свечана сала Општине јеврејске заједнице

Slika Slika Slika

Захваљујући љубазношћу Рабина г.Исака Асиела И Савезу јеврејских општина Србије, одржан је концерт класичне музике, намењен особама са посебним потребама. Захваљујемо спонзорима Бамби доо И Фрувита доо.

25.05.2013. СЦ Олимп, Звездара

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Свечано отварање сезоне СЦ Олимп, где смо поделили награде слабовидим шахистима. Захваљујемо спонзору Апотеци "Оаза здравља"

15.12.2012. Хотел Хајат

Slika

Поклоњен концерт класичне музике РСС, поводом свечаног затварања Европског рукометког првенства за жене.